Ισορροπημένη διατροφή για τους μικρούς μας φίλους

pet foodΣκόρδο, Κρεμμύδι, Τσάι, Γκρέιπ φρουτ. Ολα αυτά ακούγονται και είναι πολύ υγιεινά, όχι όμως και για τα κατοικίδιά μας.

Η άποψη ότι το μαγειρεμένο φαγητό αρέσει στους σκύλους και στις γάτες μας και είναι κατάλληλο γι’ αυτούς είναι λάθος. Ο οργανισμός τους είναι διαφορετικός από τον ανθρώπινο, οπότε γι’ αυτά οι μαγειρεμένες τροφές έχουν χαμηλή θρεπτική αξία, μεγάλο αριθμό θερμίδων και μεγάλη ποσότητα λίπους.

Για την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή του σκύλου (ή της γάτας) μας συνιστάται η ξηρά τροφή (κροκέτες) καλής ποιότητας, που θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα με φρέσκο νερό. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ο σκύλος μας από κουτάβι θα μάθει να τρώει ό,τι του δίνουμε από την αρχή. Υπάρχουν βέβαια και οι κονσέρβες που είναι ιδιαίτερα νόστιμες και τις τρώνε με πολύ όρεξη, όμως πρέπει να προσέξουμε την ποιότητα. Φέτος στις ΗΠΑ περισσότερες από 1000 μάρκες τροφών για γάτες και σκύλους που είχαν εισαχθεί από την Κίνα αποσύρθηκαν καθώς η κατανάλωσή τους προκάλεσε το θάνατο αρκετών ζώων. Οι τροφές περιείχαν μελαμίνη η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών προϊόντων.

Υπάρχουν τροφές που τους αρέσουν, όπως αυτές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος που όμως προκαλούν διάρροια που έχει σαν αποτέλεσμα την εξάντληση του σκύλου, η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου αλλάζει και μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Κόκαλα! Τα αγαπάνε πολύ αλλά ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Οι σκύλοι που τρώνε κόκαλα πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Επίσης, αν και τα θρυμματίζουν μπορεί κάποιο μεγάλο «θραύσμα» να προκαλέσει ζημιά στο έντερο ή στο στομάχι (περιτονίτιδα) και να επέλθει ο θάνατος. Αν θέλετε να του δώσετε κάτι για το καθάρισμα των δοντιών ή για να τον απασχολήσετε, υπάρχουν στην αγορά δερμάτινα ή πλαστικά κόκαλα.

Επίσης τα γλυκίσματα και οι αμυλούχες τροφές (ζυμαρικά, πατάτες) σε μεγάλες ποσότητες είναι πολύ επιζήμιες για την υγεία τους.

Αν έχουμε κάνει στείρωση στο κατοικίδιό μας θα πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο την διατροφή του γιατί τα στειρωμένα ζώα έχουν τάση προς την παχυσαρκία. Μία ακόμη λεπτομέρεια -σημαντική όμως- είναι η ώρα του φαγητού. Ο σκύλος μας πρέπει να τρώει την ποσότητα τροφής που ενδείκνυται σε δύο γεύματα και όχι σε ένα (γιατί θα φάει λαίμαργα). Επίσης αν είναι πάνω από 10 κιλά, είναι καλό να μην τρώει πριν τη βόλτα ή το παιχνίδι γιατί μπορεί να πάθει συστροφή στομάχου.

Σημαντικό είναι να προσέχουμε και την ποσότητα του ελαιολάδου. Το γυαλιστερό τρίχωμα είναι μύθος. Το ελαιόλαδο σε μεγάλες ποσότητες είναι θερμιδογόνο, προκαλεί πεπτικά προβλήματα και διάρροιες. Μία κουταλιά της σούπας ημερησίως για κάθε 15Kgr σωματικού βάρους είναι αρκετό.

Αλλο σκύλος και άλλο γάτα...

Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε σκυλοτροφές στις γάτες: 1. ΤΑΥΡΙΝΗ. Η ταυρίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικούς ιστούς και είναι ένα αμινοξύ σημαντικό για την γάτα μας. Αν η γάτα μας το στερηθεί μπορεί να οδηγηθεί σε τύφλωση ή σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Τύφλωση παρατηρήθηκε σε γάτες που τρέφονταν αποκλειστικά με σκυλοτροφή.

2. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α. Οι γάτες τη χρειάζονται προ-διαμορφωμένη, όπως συναντάται μόνο σε ζωικούς ιστούς, ενώ οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν Β-καροτίνη σε βιταμίνη Α.

3. ΑΡΑΧΙΔΟΝΙΚΟ ΟΞΥ. Οι σκύλοι το συνθέτουν από το λινολεϊκό οξύ, ενώ για την γάτα αυτό είναι αδύνατο οπότε πρέπει να συμπεριληφθεί στην διατροφή της.

4. ΠΡΩΤΕΪΝΗ. Για της γάτες η πρωτεΐνη είναι πηγή ενέργειας και αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε πρωτείνη.

Ολες οι παραπάνω ουσίες υπάρχουν στις γατοτροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Κλείνοντας, σας παραθέτουμε έναν πίνακα με τις σημαντικότερες απαγορευμένες τροφές: - Αλάτι, αλλαντικά (είναι πολύ αλμυρά και οδηγούν σε υπερκατανάλωση νερού με αποτέλεσμα στομαχικά προβλήματα, ενώ στις μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων η αυξημένη ποσότητα νερού μπορεί να οδηγήσει σε συστροφή στομάχου και θάνατο). - Κρεμμύδι (είναι τοξικό και ιδιαίτερα βλαβερό για το συκώτι τους και οδηγεί σε καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων). - Σκόρδο (οι γνώμες διίστανται). - Λιπαρές τροφές. - Σοκολάτα (περιέχει μία τοξική για τα ζώα ουσία, την θειοβρομίνη, η οποία σε μεγάλες δόσεις προκαλεί εμετούς, διάρροιες, σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο). - Ντομάτα - Μελιτζάνα - Κόκκοι καφέ, καφεΐνη (προκαλεί εμετούς και καρδιακά προβλήματα). - Τσάι - Αβοκάντο (προκαλεί πεπτικές διαταραχές, ακόμη και παγκρεατίτιδα). - Μαγιά μπύρας. - Αλκοόλ. - Γκρέιπ φρουτ. - Φυστίκια. - Τσίχλες, γλυκίσματα και στοματικά σκευάσματα που περιέχουν ξυλιτόλη. - Γάλα (μετά την απομάκρυνση των κουταβιών και των γατιών από τις μητέρες τους είναι σκόπιμο να μη δίνουμε άλλο γάλα, διότι πολλά ζώα δεν έχουν ανοχή στη λακτόζη του γάλακτος και παρουσιάζουν διάρροιες).   ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Νέα Προϊόντα

Royal Canin Maxi ...
57,50 €
Purina Gourmet Gold ...
0,60 €
Whiskas Πατέ με ...
1,30 €
Whiskas Πατέ με ...
1,30 €
Whiskas Πατέ με ...
1,30 €
Whiskas Κοτόπουλο ...
1,30 €
Whiskas Πατέ με ...
1,30 €
Royal Canin Pure ...
16,50 €
Royal Canin Pure ...
16,50 €
Royal Canin Pure ...
16,50 €
Purina Tonus Dog ...
27,50 €
Pedigree 3 ...
3,10 €
Pedigree με Μοσχάρι ...
3,10 €
Royal Canin Maxi ...
62,00 €
Royal Canin Wet ...
12,30 €
Royal Canin ...
19,00 €
Royal Canin German ...
62,00 €
Equilibrio Puppy ...
52,20 €
Brekkies Cat Delice ...
0,00 €
Sanicat ...
10,80 €
Sanicat ...
10,80 €
Royal Canin Can ...
2,75 €
Royal Canin Can ...
2,75 €
Royal Canin Can ...
2,75 €
Royal Canin Can ...
2,75 €
Royal Canin Medium ...
69,00 €
Royal Canin Medium ...
62,00 €
Royal Canin Giant ...
66,00 €
Royal Canin Medium ...
25,00 €
Royal Canin Medium ...
77,00 €

Best Price

  • Prev
57,00 €
Για ενήλικες στειρωμένους σκύλους μεσαίου ...
30,00 €
Pitti Cats Dinner Εύγευστη πλήρης τροφή, ...
6,50 €
Πλήρης σκυλοτροφή για ενήλικους σκύλους που ...
32,50 €
Για όλα τα ενήλικα σκυλιά με κανονικές ανάγκες ...
36,00 €
Πλήρης κατάλληλη τροφή για γατάκια
10,80 €
100% απορροφητικότητα, που καταπολεμά τις ...
25,00 €
Ξηρά τροφή για στειρωμένες γάτες
50,00 €
Πλήρης ξηρή τροφή για μεγάλου μεγέθους ενήλικους ...
25,00 €
Στειρωμένες ενήλικες γάτες | Υγιεινή βασική ...
32,90 €
Για ενήλικες γάτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ...
14,70 €
Royal Canin Wet Sterilised in Loaf. Πλήρης τροφή ...
7,00 €
100% λευκός ...
12,30 €
Royal Canin Wet Sterilised in Gravy. Πλήρης τροφή ...
0,45 €
Πλήρης τροφή για ενήλικες γάτες
20,00 €
Για ενήλικες γάτες με μοσχάρι,κοτόπουλο και ...
28,00 €
Πλήρης ισορροπημένη τροφή για ενήλικους σκύλους, ...

Επικοινωνία

Επιστολή Ειδήσεων

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε πρώτοι τις προσφορές μας.
Top